Onze pups

 

Het motto van een bevriende fokker; "Fokken is een serieuze zaak, vermeerderen kan iedereen" is een belangrijke die ook wij hanteren. Het begint bij de ouderdieren die wij besluiten in te zetten voor de fok. Deze moeten niet alleen aan alle gezondheidseisen voldoen, maar zich ook bewezen hebben in de praktijkjacht, op jachthondenproeven en op internationale hondenshows. Over dit laatste wordt soms in de draadhaarwereld een beetje lacherig over gedaan. Een draadhaar is om te werken en niet om rond te paraderen in een showring. Hier ben ik het niet mee eens want voor ons als fokker is het terdege van belang. Immers wil je honden fokken die niet alleen zo goed mogelijk voldoen aan hun rasstandaard maar ook qua bouw en beweging optimaal gevormd zijn. Door de rapporten van meerdere keurmeesters weet je waar de plus- en minpunten liggen van jouw hond ten aanzien van deze punten. Een zeer goed gebouwde hond kan zijn lichaam optimaal gebruiken zonder hierbij aan (extra) slijtage onderhevig te zijn en kan dus tot hoge leeftijd actief blijven, óók in het veld.

Tot slot, is het karakter van groot belang, zeker voor onze honden. Niet elke draadhaar is even makkelijk in de omgang dus zeer vriendelijke ouderdieren die sociaal kunnen omgaan met mensen, kinderen en andere honden zijn voor ons een must. Ik wil dat mijn honden tijdens een jacht zich sociaal gewenst naar andere honden en mensen gedragen en goed werk laten zien. 

 

Voor wat betreft onze pups streven wij naar gezonde, sociale pups die een geweldige aanvulling zijn in het (jacht)veld én binnen het gezin. Een rastypische draadhaar met een grote wil om te werken als allround jachthond maar die ook tussen de kinderen op de bank kan (en wil) liggen. De eerste weken die een pup bij de fokker doorbrengt, zijn van wezenlijk belang voor de toekomstige ontwikkeling van de hond. Hier wordt de basis voor het verdere hondenleven gelegd en dat dit een bijzonder grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt zijn wij als fokker ons terdege van bewust.  Dit betekent voor ons dat gedurende de 7 tot 8 weken dat de pups bij ons verblijven, alles om hen en hun ontwikkeling draait. Onze pups groeien binnenshuis op, midden in ons gezin met kind, kat en andere hond(en). Ze maken al op jong leeftijd kennis met alles wat ons inziens de basis is voor een sociaal en actief leven, diverse huishoudelijke apparaten, kinderen, andere dieren, speelgoed en zoals het een jachthond betaamd geurtjes van wat wild en wat kleine, leeftijdsgeschikte oefeningetjes voor schotvastheid en water. Als ze toe zijn aan vaste voeding worden de maaltijden ingeluid met de fluit, om zo deze link vast te leggen voor later. 

 

Toekomstige eigenaar

Een Duitse staande draadhaar is in onze optiek niet een hond voor zo maar iedereen. Het zijn geweldige lieve honden maar wél voor de juiste, actieve eigenaar. De ouderdieren waarmee binnen onze kennel wordt gefokt zijn bewezen jachthonden in zowel de praktijkjacht als verschillende facetten van de jachthondensport. Dit betekent niet automatisch dat er met de pups ook gejaagd moet worden, maar het is wel iets wat de hond enorm gelukkig maakt. En ook als er niet met de hond gejaagd gaat worden, moet er nog altijd rekening worden gehouden dat het jachtinstinct iets is wat deze van nature bij zich draagt, het zit in zijn genen. Het is dus van belang dat de toekomstige baas goed op de hoogte is van de rasspecifieke kenmerken van een draadhaar. Een draadhaar als actieve huishond kan, maar realiseer je goed dat dit type jachthond (veel) meer nodig heeft dan een uurtje wandelen per dag. Wij zijn ons ervan bewust dat niet elke eigenaar de mogelijkheid heeft om heden ten dagen te jagen in ons dichtbevolkte land. Gelukkig zijn er talloze takken van hondensport waarmee je je hond zowel fysiek als mentaal (en dit laatste is zeker van belang voor een draadhaar) kan uitdagen. Hierin denken we graag mee met een nieuwe eigenaar. Wél hebben de eigenaren die een pup willen hebben voor de praktijkjacht of de jachthondenwedstrijden of apporteersport een streepje bij ons voor. 

 

Onze werkwijze

Wij vinden het vast het grootste belang dat er een goede klik is met toekomstige eigenaren dus we maken graag persoonlijk kennis met u.  We horen in dit gesprek graag waar u precies naar op zoek bent en wat u een pup van ons te bieden heeft. Uiteraard is er ook gelegenheid om onze honden te zien. Wanneer we hier beiden enthousiast zijn kunt u zich op de reserveringslijst laten plaatsen. Hierbij kunt u voorkeur aangeven voor geslacht en kleur van de pup, echter is het belangrijkste dat de match op basis van karakter en de toekomstplannen met de pup er is. Er is bij ons geen "wie het eerst komt, het eerst maalt" principe, maar welke pup past bij welke nieuwe eigenaar. Hier gaan we samen naar op zoek. Wel houden we hierbij de volgorde van aanmelding in het oog. Gedurende de puppyperiode dat de pups bij ons verblijven, verwachten wij van toekomstige eigenaren dat ze zeer betrokken zijn bij de pups en meerdere keren op bezoek komen om de pups te volgen

 

Op een leeftijd van 7 á 8 weken mogen de pups verhuizen naar hun nieuwe baas, dan wel gezin. Ze zullen uiteraard door de dierenarts gecontroleerd zijn op gezondheid en hebben hun eerste vaccinatie gehad. Ze zijn bewezen vrij van wormen, vlooien en andere parasieten. Rond 6 weken leeftijd worden de pups gechipt door een medewerker van de Raad van Beheer en er wordt DNA afgenomen voor afstammingscontrole. Ik ben zeer kritisch op het geven van de juiste voeding en hierin wordt kosten nog moeite gespaard voor een gezonde start in het leven. Uiteraard houden wij rekening met (de wens van) toekomstige eigenaren en zullen de pups voornamelijk vers vlees (KVV) maar ook brokjes gewend zijn. Natuurlijk zal er ook een (flinke) start gemaakt zijn met het zindelijk maken van de pups. De nieuwe eigenaar krijgt naast een puppypakket, informatiemap en voeding ook hun officiële stamboom met DNA profiel, EU dierenpaspoort en chipregistratie mee. Wij werken met een verkoopovereenkomst. 

Zo rond de leeftijd van 6 weken ondergaan de pups een puppytest en een keuring welke wordt afgenomen door een zeer ervaren jachthondenfokker en kynologisch jachthonden instructeur. Aan de hand hiervan, en onze eigen bevindingen en ervaringen zullen wij dit met de nieuwe eigenaren bespreken en samen kijken welke pup het beste bij welk eigenaar/gezin zal passen. Rekening houdend met de ervaring en de toekomstplannen maken we zo de best mogelijke match. 

Als onze pups een nieuw thuis hebben dan staan wij ten alle tijde klaar voor tips en adviezen, hoe klein het probleem ook is! Natuurlijk vinden wij het erg leuk om contact te blijven houden over het wel en wee van onze pups.